Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα εάν χρησιμοποιείτε ένα γεωργικό σύστημα άρδευσης;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα εάν χρησιμοποιείτε ένα γεωργικό σύστημα άρδευσης;

Σίγουρα, η έλλειψη υγρασίας του εδάφους είναι ήδη ένα γνωστό πρόβλημα. Το ξηρό κλίμα προκαλεί όλο και περισσότερα στους ντόπιους αγρότες .Το 2020 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά αναφορικά με αυτό το ζήτημα, αφού το πρόβλημα της πανδημίας συνδυάστηκε με ένα από τα ξηρότερα έτη των τελευταίων 50 ετών.

Τα συστήματα άρδευσης έχουν καταστεί αναγκαία τις μέρες μας περισσότερο από ποτέ αν επιθυμούμε να έχουμε παραγωγικές σοδειές σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και έλλειψης αρδευομένου νερού. Τα αυξανόμενα θερμά καλοκαίρια είναι πηγή προβλημάτων στους αγρότες σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αναγκάζονται να υιοθετήσουν νέες τεχνικές άρδευσης. Η ίδια κατάσταση είναι παρούσα και στην Ελλάδα όπου η αύξηση των αρδευόμενων εδαφών θα πρέπει να συνδέεται με συνεχή και επικερδή παραγωγή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των συστημάτων άρδευσης για αγρότες και νοικοκυριά;

Είτε έχετε τη δική σας φάρμα και καλλιεργείτε φρούτα και λαχανικά για δική σας κατανάλωση είτε έχετε μια μεγαλύτερη έκταση γης και η παραγωγή σας προορίζεται για εμπόριο και κέρδος, χρειάζεται να γνωρίζετε ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός συστήματος άρδευσης. Μια τέτοια επένδυση μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσετε με επιτυχία χρονιές δύσκολες όπως η προηγούμενη όπου η ξηρασία και η πανδημία μείωσαν την αγροτική παραγωγή σε αρκετές χώρες της Ε.Ε

  • Θα απολαύσετε μακροπρόθεσμα οφέλη στην κατανάλωση νερού και λιπασμάτων.

Ένα σύστημα άρδευσης επιτρέπει τη χρήση μόνο της ποσότητας του νερού το οποίο χρειάζεται η σοδειά σας. Ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποτελούν τα συστήματα στάγδην άρδευσης. Αυτά επιτρέπουν τη χρήση μικρής ποσότητας νερού για μια μικρή περίοδο. Για αυτό το λόγο το νερό δεν λιμνάζει στο έδαφος φτάνοντας πολύ βαθιά, όπου οι ρίζες των φυτών δεν φτάνουν. Τα συστήματα άρδευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τα λιπάσματα. Η ίδια αρχή βρίσκει εφαρμογή και σε αυτή τη περίπτωση επίσης, αφού η κατάλληλη δόση λιπασμάτων μειώνει τις απώλειες και ως συνέπεια αυτού τα κόστη αγοράς λιπασμάτων.

  • Θα έχετε περισσότερο χρόνο για να ασχοληθείτε με άλλα πιο σημαντικά ζητήματα του κήπου ή της φάρμας σας

Τα συστήματα άρδευσης σας αποδεσμεύουν από τη σπατάλη χρόνου που απαιτείται για εγκατάσταση ενός χειροκίνητου αρδευτικού συστήματος Ανάλογα με το μέγεθος των καλλιεργούμενων περιοχών, αυτή η εξοικονόμηση χρόνου μπορεί να είναι σημαντική. Ορισμένα συστήματα άρδευσης επιτρέπουν ακόμη και τον αυτόματο προγραμματισμό πολλών ημερήσιων κύκλων ποτίσματος, έτσι ώστε να μπορείτε να ασχοληθείτε ήσυχα με άλλα πιο σημαντικά θέματα.

  • Οι σοδειές σας δεν θα εξαρτώνται πλέον μόνο από ένα ευνοϊκό κλίμα η από τις φυσικές βροχοπτώσεις

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό όφελος όλων. Θα είστε σε θέση να αποκτήσετε μια κερδοφόρα γεωργική παραγωγή ανεξάρτητα από το κλίμα αυτής της χρονιάς. Το επίπεδο ανεξαρτησίας και ελέγχου που μπορεί να σας προσφέρει ένα σύστημα άρδευσης είναι εξαιρετικά σημαντικό σε συνθήκες υπό τις οποίες η ξηρασία γίνεται όλο και πιο έντονη στην Ελλάδα και το έδαφος είναι όλο και περισσότερο αφυδατωμένο. Επιπλέον, εάν αυτό επηρεάζεται αρνητικά από άλλους παράγοντες, τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η πανδημία που ξεκίνησε το 2020, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.

 

  • Θα έχετε πιο υγιείς σοδειές και λιγότερα ζιζάνια

Χρησιμοποιώντας συστήματα άρδευσης, το νερό θα κατευθύνεται μόνο στο έδαφος όπου βρίσκονται τα φυτά. Έτσι, το σώμα των φυτών δεν θα ποτίζεται ούτε το χώμα μεταξύ των φυτών. Αυτός είναι ο λόγος που τα παράσιτα, οι ασθένειες και τα ζιζάνια δεν θα εξαπλωθούν τόσο εύκολα. Από αυτή την άποψη, θα κερδίσετε επίσης εξοικονόμηση χημικών ουσιών για την επεξεργασία καλλιεργειών. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι καλλιέργειες σας θα είναι προστατευμένες και δεν θα σας καούν, επειδή το νερό δεν θα φτάσει στο φυτό παρά μόνο στο έδαφος και τις ρίζες τους.

  • Τα συστήματα άρδευσης είναι ανθεκτικά και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα. 

Για παράδειγμα, ένα υπόγειο σύστημα άρδευσης μπορεί να διαρκέσει έως και 20-25 χρόνια χωρίς να απαιτηθούν σημαντικές επισκευές. Η ροή του νερού μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες και ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα της γης μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικούς τύπους ψεκαστήρων και τις διάφορες θέσεις τους για ομοιόμορφη κάλυψη. Δεν θα έχετε πλέον καλλιέργειες στις οποίες ορισμένα φυτά μεγαλώνουν υγιή και αποδίδουν καρπούς και άλλα όχι λόγω έλλειψης κατάλληλης και συνεχούς άρδευσης.

     

  •  Οι εργασίες σας θα έχουν μηδενικό αντίκτυπο στο περιβάλλον

Αυτή είναι μια πτυχή που συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη, αλλά οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς. Μειώνοντας τα απόβλητα και χρησιμοποιώντας τη σωστή ποσότητα νερού, θα συμβάλλετε στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε την κατανάλωση νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμου πιο αποτελεσματική.

  • Η υφή του εδάφους και η ποιότητα του θα βελτιωθούν.

Οι καλλιέργειες σας θα αναπτυχθούν μόνο εάν η υφή του εδάφους είναι καλύτερη. Πώς συμβαίνει αυτό; Εύκολο, με τη συνεχή, διαρκή και τακτική άρδευση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους με τη γονιμοποίηση, τη διαδικασία λίπανσης του εδάφους με θρεπτικά συστατικά. Συστήματα άρδευσης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αυτήν τη διαδικασία.

Τα αρχικά κόστη αγοράς ενός συστήματος άρδευσης θα τα καλύψετε σε λίγο χρόνο αν συνυπολογιστούν τα οφέλη τα οποία παρουσιάστηκαν παραπάνω. Το πιο σημαντικό όφελος παραμένει η δυνατότητα να αποκτήσετε μια καλή συγκομιδή  διαχειριζοντας κατάλληλα την παροχή νερού στο χωράφι σας.

Έχετε κάποια ερώτηση αναφορικά με τα συστήματα άρδευσης; Ελάτε σε επαφή με εμάς και θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το καλύτερο σύστημα άρδευσης για το κήπο ή τη φάρμα σας.

Προηγούμενο άρθρο Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προετοιμασία γκαζόν την άνοιξη;
Επόμενο άρθρο Γιατί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα φιλμ εδαφοκάλυψης για τη καλλιέργεια σας;