Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Συμβουλές για την καλλιέργεια λαχανικών την άνοιξη

Συμβουλές για την καλλιέργεια λαχανικών την άνοιξη

Κάθε αγρότης γνωρίζει ότι με την άφιξη της άνοιξης είναι καιρός να φροντίσετε την καλλιέργεια λαχανικών σας στον κήπο. Θέλουμε να συμβουλεύσουμε τους αναγνώστες μας με κάποιες ιδέες σχετικά με αυτό, με μερικές συμβουλές για τα λαχανικά που μπορούμε να σπείρουμε την άνοιξη και τι λάθη να αποφύγουμε.

 Ίσως αναρωτιέστε από πού πρέπει να ξεκινήσετε για μια καλή οργάνωση του κήπου σας, ποια λαχανικά πρέπει να καλλιεργήσετε και ποιες είναι οι λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη για μια καλή σοδειά.

 Οργάνωση του κήπου σας 

Πρώτα απ 'όλα, ο σωστός σχεδιασμός θα σας βοηθήσει να έχετε μια γόνιμη και υγιή κουλτούρα. Να τι πρέπει να σκεφτούμε όταν σχεδιάζουμε:

  •  Ποιος είναι ο διαθέσιμος χώρος και πώς τον διαιρούμε. Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσετε τις διαστάσεις των επιπέδων και τους τρόπους πρόσβασης σε αυτά. Δεν συνιστάται να φυτεύονται λαχανικά σε μεγάλες στρώσεις ή σε πολύ μεγάλες σειρές. Μπορείτε να τα διασκεδάσετε με ορισμένα λουλούδια και βότανα, τα οποία θα προσελκύσουν ωφέλιμα έντομα στον κήπο και θα απομακρύνουν τα παράσιτα. (Μπλε, φούντα, γλώσσα αρνιού)
  • Η ποιότητα του εδάφους είναι απαραίτητη για μια καλή συγκομιδή. Για ένα εύφορο έδαφος μπορείτε να εξετάσετε τη χρήση λιπάσματος ή ενεργοποιητή εδάφους στις αρχές της άνοιξης, πριν από τη σπορά. Το έδαφος πρέπει επίσης να σκάβεται βαθιά και να αερίζετε καλά για να αφήσει το νερό να φτάσει στις ρίζες.
  • Η προετοιμασία του κήπου περιλαμβάνει και τον ξεριζωμό των ζιζανίων τόσο στους δρόμους πρόσβασης όσο και στο χώμα όπου θα σπείρουμε.
  • Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη την ανάγκη για εργαλεία κηπουρικής, λιπάσματα, θεραπείες, συστήματα άρδευσης, φίλμ εδαφοκάλυψης, εντομοκτόνα και σπόρους που χρειάζεστε.
  • Μπορείτε ακόμη και να κάνετε έναν προϋπολογισμό για να διαχειριστείτε καλύτερα τα έξοδά σας και να ξέρετε τι να περιμένετε.

Ποια λαχανικά μπορείτε να σπείρετε την άνοιξη και υπό ποιες συνθήκες;

Ραπανάκια, καρότα, σπανάκι, άνηθο, τεύτλα, μαϊντανό, παστινάκη, καλαμπόκι, φασόλια, μαρούλι, σέλινο, πρώιμο λάχανο, αγριόπευκο, κολοκύθια, πεπόνια, πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, νύμφες, όλα αυτά. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι πολύ κατάλληλοι για φύτευμα. Ήδη από τα μέσα Απριλίου, μπορούμε επίσης να σκεφτούμε μελιτζάνες, πράσινα φασόλια, κουνουπίδι ή μπρόκολο.

 Πριν από τη σπορά, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις καλύτερες θερμοκρασίες για τα λαχανικά που θέλετε στον κήπο σας.

Οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια δεν μπορούν να εκτεθούν σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών. Μπορείτε να σκεφτείτε να καλλιεργήσετε φυτάρια στο θερμοκήπιο έως ότου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ευχάριστες για αυτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να μετακινήσετε τα φυτά στον κήπο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για το καλύτερο αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να εναλλάσσουμε τις ετήσιες επιφάνειες καλλιέργειας για λαχανικά. Κάθε τύπος λαχανικών καταναλώνει ορισμένα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και είναι σημαντικό να αξιοποιείται με ισορροπημένο τρόπο. Στην περίπτωση των αγγουριών, για παράδειγμα, πρέπει να περιμένετε μια περίοδο τεσσάρων ετών προτού τα καλλιεργήσετε στο ίδιο μέρος.

Ποια λάθη μπορείτε να κάνετε κατά τη φύτευση σπόρων;

Η αποτελεσματική άρδευση είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον προγραμματισμό της ανοιξιάτικης σποράς λαχανικών. Οι σπόροι χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν και να βλαστήσουν. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην βάλετε πάρα πολύ νερό. Η υπερβολική άρδευση είναι ένα συνηθισμένο λάθος, ειδικά όταν η άρδευση γίνεται χειροκίνητα. Για να το αποφύγετε αυτό, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε αυτόματα συστήματα άρδευσης λαχανικών. Η ποσότητα νερού θα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται και δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε για τη βλάστηση των σπόρων.

Σπορά σε πολύ χαμηλό βάθος - Για παράδειγμα, τα ραπανάκια σπέρνονται σε βάθος περίπου 1 cm, ενώ τα φασόλια σπέρνονται "στη φωλιά": μερικά φασόλια σε βάθος 2-3 cm. Εάν οι σπόροι φυτευτούν πολύ βαθιά, τα φυτά δεν θα μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια του εδάφους, θα πεθάνουν. Kαλύτερα να ακολουθήσετε τις οδηγίες στη συσκευασία του σπόρου.

Η έλλειψη σχεδίου είναι ένα σημαντικό λάθος που δεν πρέπει να παραμελούμε. Όπως είπα στην αρχή του άρθρου, πρώτα απ 'όλα πρέπει να σχεδιάσουμε τον κήπο. Είναι σημαντικό να υπολογίσετε εκ των προτέρων πόσες σειρές θα βάλετε, τι θα φυτέψετε σε κάθε σειρά, ποια είναι η απόσταση μεταξύ των φυτών και μεταξύ των σειρών, ποιο είναι το πλάτος των σειρών έτσι ώστε να μπορούμε να φτάσουμε εύκολα σε όλα τα φυτά .

Επιλέγοντας το λάθος μέρος σποράς. Αυτό το λάθος μπορεί να οδηγήσει σε μαρασμό των φυτών και σε κακή συγκομιδή. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι κολοκύθες, οι πιπεριές θέλουν ήλιο, ενώ τα φασόλια, τα τεύτλα, το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο μεγαλώνουν πολύ καλά σε μερική σκιά. Επίσης εδώ πρέπει να σκεφτείτε ότι δεν συνιστάται να φυτεύετε λαχανικά το ένα δίπλα στο άλλο.

Πώς να τοποθετήσετε σωστά τα λαχανικά στον κήπο;

Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη σωστή τοποθέτηση των λαχανικών στον κήπο:

  • Οι ντομάτες δεν πρέπει να τοποθετούνται δίπλα σε αγγούρια, πατάτες ή κουνουπίδι, αλλά δίπλα σε φασόλια, καρότα, σπαράγγια, σέλινο, άνηθο, μαρούλι.
  • Τα αγγούρια πάνε πολύ καλά με λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, μπιζέλια και καλαμπόκι. Άλλα όχι και δίπλα σε βότανα ή πατάτες, πεπόνια.
  • Τα φασόλια τα πάνε πολύ καλά με τεύτλα, μπρόκολο, λάχανο, καρότα, σέλινο, καλαμπόκι, αγγούρια, σκουός, μελιτζάνα, ντομάτες, πατάτες, ραπανάκια, κουνουπίδι και μπιζέλια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα σε κρεμμύδια, σκόρδο ή πιπεριές.
  • Στα καρότα δεν αρέσει δίπλα στον άνηθο και στον μαϊντανό.
  • Το λάχανο δεν πρέπει να τοποθετείται δίπλα στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, τις φράουλες ή τις ντομάτες, αλλά δίπλα σε φασόλια, σέλινο, σαλάτα, σπανάκι ή πατάτες είναι εντάξει.

Η χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων διευκολύνει τη φροντίδα του κήπου σας 

 Αυτό που σίγουρα δεν θέλετε στον κήπο σας είναι τα ζιζάνια. Η εδαφοκάλυψη των φυτών στις αρχές της άνοιξης είναι ο ιδανικός τρόπος για να προστατέψετε τον κήπο από τα ζιζάνια και να διατηρήσετε το έδαφος χαλαρό. Θα χρειαστείτε επίσης λιγότερο νερό για τις καλλιέργειες σας, καθώς το φίλμ εδαφοκάλυψης διατηρεί την υγρασία στο έδαφος πολύ καλά.

 Σας προσκαλούμε να μελετήσετε τα πλήρη συστήματα εδαφοκάλυψης και άρδευσης για καλλιέργειες, τα οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Τα συστήματα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε για τον κήπο σας, είτε είναι 100 τμ είτε 500 τ.μ. (βαλβίδα συμπίεσης, φίλτρα, επίπεδοι σωλήνες στάγδην άρδευσης, βύσματα στάγδην). Επίσης στον ιστότοπο θα βρείτε το φίλμ εδαφοκάλυψης και με σύστημα άρδευσης με αυτοματισμό, για να απαλλαγείτε από την άρδευση των καλλιεργειών. Ο προγραμματιστής είναι τοποθετημένος μέσα στο σπίτι και σας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσετε έως και 4 κύκλους άρδευσης την ημέρα, διαθέτει αισθητήρα βροχής.

Εάν δεν βρείτε στην ιστοσελίδα ένα σύστημα προσαρμοσμένο στην περιοχή της γης σας, μπορείτε να μιλήσετε με έναν από τους συμβούλους μας, ο οποίος θα σας στείλει μια εξατομικευμένη προσφορά.

Προηγούμενο άρθρο Γιατί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα φιλμ εδαφοκάλυψης για τη καλλιέργεια σας;
Επόμενο άρθρο “ Έχεις τη λύση;” – Το δικό σου κατάστημα με ολοκληρωμένες λύσεις για το σπίτι, κήπο, γεωργία, ελεύθερο χρόνο και για άλλους τομείς.