Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Τα πέντε πιο συνηθισμένα λάθη στην κηπουρική

Τα πέντε πιο συνηθισμένα λάθη στην κηπουρική

  Το να έχετε τον κήπο σας, σας δίνει μια υπέροχη αίσθηση, ειδικά όταν έχετε την ευκαιρία να δείτε το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας μέσα από τις πλούσιες συγκομιδές φρούτων και λαχανικών, ή ακόμα τον κήπο γεμάτο αρωματικά λουλούδια.

Η διαρκής απόκτηση γνώσεων σε θέματα που αφορούν τον κήπο θα σας βοηθήσει ανεξάρτητα από την εμπειρία σας σε αυτόν τον τομέα. Η θέληση για να διαβάζετε πάντα νέες πληροφορίες μπορεί να σας γλιτώσει από λάθη στην κηπουρική που αργότερα μπορούν να μεταφραστούν σε μαραμένες, ατροφικές ή φτωχές καλλιέργειες.

Στο «Έχεις τη λύση», πιστεύουμε ότι ο χρόνος και οι οικονομικοί πόροι των πελατών μας είναι οι πιο σημαντικοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με λάθη στον κήπο για να τα αποφύγετε. Είτε είστε αρχάριος είτε προχωρημένος, αυτή είναι πάντα μια καλή στιγμή για να διαβάσετε για τους καλύτερους τρόπους φροντίδας του κήπου σας. Μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα και να συμβάλλει στην αποκατάσταση των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται από αυτά τα λάθη.

Ακατάλληλη άρδευση των φυτών σας 

   Είτε μιλάμε για ανεπαρκή είτε για υπερβολική άρδευση, αυτό το λάθος θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κήπο σας. Το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία όταν πρόκειται για την υγιή ανάπτυξη των φυτών σας. Συχνά από υπερβολικό ζήλο τα νοικοκυριά μπορούν να ποτίσουν υπερβολικά τον κήπο χωρίς να το καταλάβουν.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για άρδευση κήπου;

Κλιματικές συνθήκες - θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε τον κήπο λιγότερο σε περιόδους βροχής

Τύπος φυτού - ορισμένα φυτά απαιτούν περισσότερο νερό από άλλα, και καλό είναι να μην ενημερώνουμε για αυτές τις λεπτομέρειες.

Μέθοδος άρδευσης - μερικές φορές τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν έναν απλό σωλήνα κήπου και ποτίζουν τα φυτά παραπάνω. Αυτό δεν προκαλεί το νερό να φτάσει στη ρίζα, αλλά μάλλον πλένει τα φύλλα του φυτού. Συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι φτάνετε στη ρίζα των φυτών όταν χρησιμοποιείτε τον κήπο, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε. Η στάγδην άρδευση είναι, για παράδειγμα, ένας πολύ καλός τρόπος για να ποτίσετε τις ρίζες των φυτών ακριβώς όσο χρειάζονται.

Έλλειψη σχεδίου

    Όπως κάθε έργο, η κηπουρική είναι απλούστερη και πιο αποτελεσματική με προηγούμενο σχέδιο. Θα μπορέσετε να αποφύγετε πολλά λάθη, τα οποία στη συνέχεια θα σας οδηγήσουν σε υψηλό κόστος και πολύ χαμένο χρόνο. Ναι, όλα αυτά μου φαίνονται αρκετά απλά, γιατί θα χρειαζόμουν ένα σχέδιο; Αλλά κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει όταν δεν βάζουμε τις ιδέες στο χαρτί. Βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά, δεν είναι ευκολότερο να εντοπίσουμε τα λάθη από την αρχή και, πρακτικά, η δουλειά μας γίνεται ευκολότερη. Εδώ είναι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει το σχέδιο κήπου σας:Τι κατηγορίες φυτών και λαχανικών θέλετε να έχετε φέτος στον κήπο, μαζί με τους απαραίτητους σπόρους ή δενδρύλλια;Οι κανόνες φροντίδας τους, μαζί με τυχόν ειδικές προειδοποιήσεις σχετικά με την έκθεση στον ήλιο ή την εγγύτητα άλλων φυτών. Στην περίπτωση των λαχανικών, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι δεν φυτεύονται τυχαία. Σημασία έχει τι είδους λαχανικά έχουν γύρω τους για υγιή ανάπτυξη.Εντοπίστε στρώματα λαχανικών, λουλουδιών ή θάμνων έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα, όχι πολύ γεμάτα, και ταυτόχρονα ο κήπος να φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος από αισθητική άποψηΑνάγκη για εργαλεία κηπουρικής και λιπάσματαΈνας προϋπολογισμός που συγκεντρώνει το κόστος για όλα τα παραπάνω

Φύτευση εκτός εποχής.

   Ξέρετε τι μπορείτε να φυτέψετε το φθινόπωρο; Αυτό είναι ένα αρκετά κοινό λάθος, το οποίο μπορεί εύκολα να αποφευχθεί εάν λάβουμε υπόψη μερικές βασικές πτυχές. Στην Ελλάδα, στο κέντρο και βόρεια της χώρας, το κλίμα είναι λίγο πιο κρύο και οι περίοδοι φύτευσης ξεκινούν αργότερα από ό, τι στο νότο. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να βεβαιωθείτε ότι οι ολονύκτιες θερμοκρασίες δεν φτάνουν το όριο των 0 βαθμών Κελσίου. Το φθινόπωρο, για παράδειγμα, είναι μια καλή στιγμή για να φυτέψετε οπωροφόρα δέντρα, σπανάκι, καρότα, μπιζέλια, σκόρδο ή μαϊντανό. Όλα αυτά φυτεύονται για πρόωρη παραγωγή την επόμενη άνοιξη.

Η συσσώρευση φυτών σε μικρή έκταση, δεν τα αφήνει να μεγαλώνουν όπως πρέπει. 

   Αυτό είναι ένα λάθος που συμβαίνει συχνά όταν δεν λαμβάνετε υπόψη τις συμβουλές από το δεύτερο σημείο, δηλαδή το να κάνετε ένα σχέδιο.H συσσώρευση φυτών σε μια μικρή γη οδηγεί σε αυξημένη ευπάθεια σε ασθένειες και παράσιτα. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον χώρο που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν αρμονικά οι ρίζες και τα κλαδιά τους.

 

Μην λαμβάνετε υπόψη την έκθεση στον ήλιο όταν επιλέγετε ένα μέρος για φυτά στον κήπο.

   Εκτός από την ανάγκη για νερό, το φως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγιή ανάπτυξη των φυτών στον κήπο σας, επειδή αποτελεί τη βάση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Ορισμένα φυτά χρειάζονται πολύ φως, ενώ άλλα αναπτύσσονται αρμονικά σε σκιά ή ημισκιά.Η σύστασή μας είναι να μάθετε πριν πόσο ήλιο χρειάζεται κάθε φυτό που θέλετε να έχετε στον κήπο και να το τοποθετήσετε στρατηγικά όταν κάνετε το αρχικό σχέδιο του κήπου σας. 

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου για να έχετε έναν όμορφο κήπο και μια πλούσια σοδειά. Καθώς αναπτύσσετε την εμπειρία σας στον κήπο, θα μαθαίνετε όλο και περισσότερα για τη φροντίδα των φυτών σας και θα τα αποφύγετε εύκολα. 

Τι λάθη κάνατε μέχρι τώρα στην κηπουρική και πώς τα διορθώσατε;

Αφήστε μας ένα σχόλιο στην παρακάτω ενότητα και μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας.

Προηγούμενο άρθρο Φθινοπωρινές καλλιέργειες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα φυτά και τη φροντίδα τους
Επόμενο άρθρο Συμβουλές για τακτική συντήρηση της πισίνας σας