Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προετοιμασία γκαζόν την άνοιξη;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προετοιμασία γκαζόν την άνοιξη;

Την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο φιλικές, ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε τον κήπο σας για τη ζεστή εποχή. Θέλετε να απολαύσετε το όμορφα αισθητικό πράσινο του γκαζόν κάθε μέρα όταν βγαίνετε στην αυλή ή στη βεράντα. Ένα σύστημα άρδευσης μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ένα ομοιόμορφο και καλά συντηρημένο γκαζόν. Αλλά εδώ είναι και άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου κατά την προετοιμασία του γκαζόν σας την άνοιξη:

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την προετοιμασία του γκαζόν σας την άνοιξη;

Ένας πράσινος και υγιής χλοοτάπητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απαιτεί τη σωστή φροντίδα και την τήρηση ορθών πρακτικών στον αγρό. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για την περιποίηση του γκαζόν την άνοιξη:

  • Στο τέλος της ψυχρής περιόδου, μπορείτε ήδη να αξιολογήσετε το γκαζόν: ίσως μέρος του έχει ζιζάνια που πρέπει να καθαριστούν ή μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι λεπίδες  στις άκρες του χόρτου είναι αρκετά σπάνιες, οπότε η επιφάνεια πρέπει να είναι υπερβολικά σπαρμένη .
  • Δεν είναι όλοι οι σπόροι γκαζόν ίδιοι. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά για την περιοχή όπου θέλετε να φυτέψετε το γκαζόν. Υπάρχουν σπόροι για γκαζόν με σκιά, παιδικές χαρές, ηλιόλουστες περιοχές ή αθλητικούς αγρούς.
  • Η άρδευση γκαζόν είναι μια πολύ σημαντική πτυχή. Ειδικά αμέσως μετά τη σπορά, εάν δεν γίνει σωστά, ολόκληρη η φυτευμένη περιοχή μπορεί να καταστραφεί.
  • Αλλά αν παρατηρήσετε ότι το γκαζόν έχει διατηρηθεί καλά το χειμώνα, απλά πρέπει να το κόψετε. Είναι καλύτερο να το κόψετε πρώτα σε ύψος περίπου 10 cm για να τονώσετε την ανάπτυξη. Στη συνέχεια, όταν η ανάπτυξη είναι σταθερή, μπορείτε να την κόψετε περισσότερο, έως και 5 cm.

 

Πώς σπέρνετε το γκαζόν σας την άνοιξη;

Οι σωστές εποχές του χρόνου για να φυτέψετε σπόρους γκαζόν είναι γενικά άνοιξη ή φθινόπωρο. Εάν τα φυτέψετε την άνοιξη, τότε ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι καλύτεροι μήνες για αυτό και το φθινόπωρο είναι ο Σεπτέμβριος.

Στην πρώτη φάση, πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος πριν φυτέψετε τους σπόρους γκαζόν. Πρέπει να χαλαρώσει, να αφαιρεθούν τα ζιζάνια, οι πέτρες. Αργότερα, ανάλογα με τη δομή και την υφή του εδάφους, μπορείτε να εφαρμόσετε λίπασμα και βιοδιεγέρτη για να παρέχετε τα θρεπτικά συστατικά και τους μικροοργανισμούς που χρειάζονται τα φυτά. Εάν το έδαφος είναι πολύ αμμώδες, το λίπασμα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο και ακόμη και απαραίτητο. Για να επιταχύνετε την ανάπτυξη και τη βλάστηση των σπόρων, συνιστούμε λιπάσματα εκκίνησης ειδικά δημιουργημένα για αυτό.

Όταν σπέρνετε σπόρους, μια μηχανή σποράς μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, γιατί θα απλώσει ομοιόμορφα τους σπόρους και θα έχετε το άψογο γρασίδι να φανεί αργότερα, πολύ ευχάριστο στο μάτι.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να βλαστήσουν οι σπόροι γκαζόν χρειάζονται φως, οπότε δεν πρέπει να θάβονται στο έδαφος σε βάθος μεγαλύτερο από μερικά χιλιοστά.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσετε τις επιφάνειες του γκαζόν;

Πρέπει να σκεφτείτε πριν αρχίσετε να σπέρνετε, πώς να ποτίζετε τον κήπο σας. Η άρδευση με ψεκαστήρα ταιριάζει καλύτερα σε χώρους με γκαζόν. Αυτό επιτρέπει στο νερό να πέσει από πάνω στο γρασίδι, όπως η βροχή και είναι μια πολύ καλύτερη μέθοδος από την άμεση έκθεση του γκαζόν στο πίδακα νερού.

Ένα σύστημα άρδευσης ψεκαστήρα μπορεί να είναι τόσο υπόγειο όσο και πάνω από το έδαφος. Εάν επιλέξουμε τον υπόγειο, είναι απαραίτητο να θάβουμε τους σωλήνες στο έδαφος. Είναι ιδανικό να σχεδιάζετε και να εγκαθιστάτε το σύστημα πριν από τη σπορά του γκαζόν.

Το πλεονέκτημά του είναι ότι διαρκεί πολύ καλύτερα με την πάροδο του χρόνου και απαιτεί λιγότερη συντήρηση. Το χειμώνα ολόκληρο το σύστημα προστατεύεται από τον παγετό.

Η άρδευση με ψεκαστήρα πάνω από το έδαφος περιλαμβάνει έναν εύκαμπτο σωλήνα εδάφους στον οποίο είναι τοποθετημένοι οι ψεκαστήρες. Ο εύκαμπτος σωλήνας συνδέεται σε κάθε ψεκαστήρα με ένα γρήγορο σύνδεσμο και ο ψεκαστήρας εισάγεται στο έδαφος. Στην περίπτωση άρδευσης πάνω από το έδαφος, υπάρχει το μειονέκτημα της μετακίνησης των σωλήνων ή των ψεκαστήρων μέσω του κήπου ανάλογα με την περιοχή που θέλετε να αρδεύσετε. Φυσικά, με την άφιξη του χειμώνα, το σύστημα πρέπει να σφίξει ώστε να προστατεύεται από τον παγετό και να επανεγκαθίσταται την άνοιξη.

Όταν φυτεύεται πρόσφατα, το γκαζόν χρειάζεται νερό συνεχώς και στη σωστή ποσότητα. Εξαρτάται επίσης από τον τύπο του εδάφους, επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι η άρδευση έχει γίνει σωστά. Αυτό σημαίνει ένα κανονικό πρόγραμμα άρδευσης, ακόμη και 2 ή 3 φορές την ημέρα για τις πρώτες 4 εβδομάδες. Η ποσότητα νερού δεν θα είναι πολύ μεγάλη σε αυτήν την περίπτωση. Φυσικά, πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη θέση του γκαζόν: αυτό στον ήλιο ποτίζεται περισσότερο από αυτό που βρίσκεται στη σκιά.

Πότε αρδεύουμε τις επιφάνειες του γκαζόν;

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας στην άρδευση γκαζόν είναι ο χρόνος και η συχνότητα με την οποία πραγματοποιούμε αυτήν τη λειτουργία.

Το γκαζόν ποτίζεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, πριν από το σούρουπο. Στη μέση της ημέρας όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, δεν ενδείκνυται να ποτίζετε το γκαζόν, το νερό θα εξατμίζεται πριν φτάσει στις ρίζες για να τροφοδοτήσει αποτελεσματικά το φυτό.

Κατ 'αρχήν, το γκαζόν ποτίζεται περίπου μία φορά κάθε 2 ημέρες, μόνο κατά τη στιγμή της σποράς μπορεί να χρειαστεί καθημερινή άρδευση. Ακόμα κι έτσι, η κατοχή μιας επιφάνειας γκαζόν εξακολουθεί να είναι απρόσιτη από το μέσο άτομο. Εάν δείτε λακκούβες, αυτό σημαίνει ότι είναι υπερβολικά ποτισμένο και πρέπει να σταματήσετε αυτήν τη διαδικασία για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών. Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρχουν ίχνη σκαλοπατιών στο γκαζόν ή αν παρατηρήσετε περιοχές όπου είναι κιτρινισμένες, στεγνές, αυτό σημαίνει ότι είναι αφυδατωμένο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται η χρήση συστήματος άρδευσης. Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε εύκολα ένα τέλειο πρόγραμμα άρδευσης για το γκαζόν σας. Επιπλέον, θα ποτίζεται ομοιόμορφα, και εάν χρησιμοποιείτε επίσης αυτοματισμό δεν θα αισθάνεστε ότι ο κήπος πρέπει να ποτίζεται. Μπορείτε να πάτε ήσυχα και σε διακοπές και το έξυπνο πρόγραμμα άρδευσης θα εκτελείται με αυτόματο πιλότο.

Στο  “ Έχεις τη λύση;", είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τις καλύτερες λύσεις. Ελάτε σε επαφή μαζί μας τώρα και ας δούμε ποιο σύστημα άρδευσης ταιριάζει καλύτερα στον κήπο σας!

Προηγούμενο άρθρο Πισίνες πάνω από το έδαφος, υπέργειες - προνόμια και αξεσουάρ συντήρησης
Επόμενο άρθρο Ποια είναι τα πλεονεκτήματα εάν χρησιμοποιείτε ένα γεωργικό σύστημα άρδευσης;