Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
σπίτι, κήπος, κηπουρός, γεωργία, κηπουρική, άρδευση, καλλιέργειες, μπρόκολο, πάνελ, ηλιακός, φιλτράρισμα, νερό, λύσεις

Φθινοπωρινές καλλιέργειες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα φυτά και τη φροντίδα τους

Το φθινόπωρο είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε μια πλούσια καλλιέργεια την οποία μπορείτε να απολαύσετε ευθύς εξαρχής. Εάν αυτό είναι το σχέδιό σας, σας αφιερώνουμε αυτό το άρθρο και σας προσκαλούμε να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες, συμβουλές φροντίδας και τα πιο προτεινόμενα φυτά που πρέπει να φυτευτούν το φθινόπωρο.

Όλα ξεκινούν με την προετοιμασία του κήπου, είτε έχετε ένα μεγάλο κομμάτι γης σε ένα αγρόκτημα είτε περιορίζεστε στον μικρό χώρο ενός αγρότη με περιορισμένη έκταση γης. Το καλό είναι ότι τα λαχανικά μπορούν να φυτευτούν όλο το φθινόπωρο, ακόμη και τον Νοέμβριο, αν έχουν ρίζες.

Προετοιμασία εδάφους το φθινόπωρο

σπίτι, κήπος, κηπουρός, γεωργία, κηπουρική, άρδευση, καλλιέργειες, μπρόκολο, πάνελ, ηλιακός, φιλτράρισμα, νερό, λύσεις

Επειδή δεν μπορείτε να εφαρμόσετε λίπασμα στο έδαφος το χειμώνα, σας συνιστούμε να το κάνετε αυτό το φθινόπωρο. Έτσι, το λίπασμα δεν θα χάσει τις ιδιότητές του λόγω της υγρασίας του εδάφους και του χιονιού. Δεν θα διαλυθεί γρήγορα και στη συνέχεια θα φτάσει στα υπόγεια ύδατα, ένα σενάριο που αποφεύγεται από όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα από το καθεστώς.

Η λίπανση για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες παρέχει θρεπτικά συστατικά και προετοιμάζει το έδαφος για καλλιέργεια. Επιπλέον, δεν χρειάζεστε να έχετε περισσότερα από ένα φυσικό λίπασμα, ζώα αγροκτήματος και ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Είναι σημαντικό το έδαφος να μην διατηρεί πλέον την υγρασία, επομένως είναι εύκολο να στραγγίσει.
Στη συνέχεια ακολουθεί το βήμα του υποκαπνισμού ή της αποστείρωσης με ατμό. Μόνο μετά από δύο εβδομάδες από αυτό το βήμα, μπορείτε να ξεκινήσετε την πραγματική καλλιέργεια και ένα από τα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι δεν συνιστάται η βαθιά φύτευση, ώστε να μην εισάγετε σπόρους ζιζανίων ή παρασίτων κατά τη διαδικασία. Ένα βάθος 2 εκατοστών είναι αρκετό για την ανάπτυξη των ριζών

Προετοιμασία σπόρων καλλιέργειας

σπίτι, κήπος, κηπουρός, γεωργία, κηπουρική, άρδευση, καλλιέργειες, μπρόκολο, πάνελ, ηλιακός, φιλτράρισμα, νερό, λύσεις

Το καλό με την αγορά σπόρων από εξειδικευμένο κατάστημα είναι ότι δεν χρειάζονται πλέον θεραπεία, είναι ήδη εκεί. Εάν οι σπόροι προέρχονται από τον κήπο τους ή δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, εφαρμόζεται μια οικολογική μέθοδος: θερμική επεξεργασία. Αυτός ο μηχανισμός συνίσταται στη συλλογή των σπόρων σε μια σακούλα που μπορείτε να βυθίσετε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, έως 50 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού. Μετά την ενυδάτωση, οι σπόροι αφήνονται να στεγνώσουν το πολύ για 3 ημέρες, αλλά μπορείτε να τους πασπαλίζετε κατά διαστήματα με νερό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάποιοι θα βλαστήσουν, έτοιμοι να φυτευτούν σε φυτώρια.

Ορισμένοι αγρότες που καταφεύγουν σε φθινοπωρινές καλλιέργειες και μεταφορά σπόρων, κάτι που υποτίθεται ότι προετοιμάζει το φυτό για το κρύο. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διατήρηση των σπόρων σε ζεστό κλίμα για 24 ώρες και στη συνέχεια τη μεταφορά τους στο κρύο για το ίδιο χρονικό διάστημα

Προετοιμασία φυτωρίων για καλλιέργεια

Σας συνιστούμε να τα ψεκάσετε με μυκητοκτόνο και εντομοκτόνο πριν τα καλλιεργήσετε. Όταν φτάσετε σε αυτό το βήμα, θα είναι η ώρα επίσης να φροντίσετε και για το χώμα έξω και την προετοιμασία μικρών οπών για φύτευση. Εάν προστεθεί ένα στρώμα οργανικής ύλης, εφαρμόστε το διάφανο φύλλο εδαφοκάλυψης πριν από τη φύτευση. Προσδιορίστε την απόσταση μεταξύ των φυτών σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Τα διαφανή φύλλα εδαφοκάλυψης επιτρέπουν τη διέλευση του φωτός και αυτό είναι πολύ σημαντικό στις περιόδους φθινοπώρου-χειμώνα.

Φθινοπωρινή φροντίδα φυτών

Τελειώσατε τη φύτευση; Το κουραστικό κομμάτι μόλις ξεκινά για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Η φροντίδα των φυτών αυτή τη σεζόν συνίσταται στην προστασία τους από το κρύο και τον παγετό, αλλά και στην εξασφάλιση σωστής ενυδάτωσης. Μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας μπορεί να τα βλάψουν, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με εμπιστοσύνη ένα φιλμ εδαφοκάλυψης ή ένα προστατευτικό ξύλινο κουτί για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σχετικά σταθερή γύρω από το φυτό και να το προστατέψετε από τον παγετό.

Εάν το χώμα στεγνώσει ή αλλοιωθεί, μη διστάσετε να επέμβετε ξανά με λίπασμα. Ακολουθεί την ανάπτυξη του φυτού και εξαλείφει τα ζιζάνια ή τα παράσιτα από την πρώτη εμφάνιση.

5 φυτά για καλλιέργεια το φθινόπωρο

σπίτι, κήπος, κηπουρός, γεωργία, κηπουρική, άρδευση, καλλιέργειες, μπρόκολο, πάνελ, ηλιακός, φιλτράρισμα, νερό, λύσεις

Πράσινα κρεμμύδια Σεπτέμβριος 1-10

Για τη σωστή ανάπτυξη αυτού του φυτού, συνιστούμε να συμπληρώσετε το χώμα με άργιλο, έτσι ώστε να είναι ελαφρώς πιο υγρό από ό, τι για άλλες καλλιέργειες. Τα πράσινα κρεμμύδια από τις φθινοπωρινές καλλιέργειες δεν είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία (αντέχουν ακόμη και 4 βαθμούς θερμοκρασίας αέρα) αλλά προτιμούν το φως, διαφορετικά, η ανάπτυξή τους θα είναι δύσκολη. Για φθινοπωρινή καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται πράσινα κρεμμύδια της κατηγορίας 1 (με διάμετρο βολβού έως 1,4 εκατοστά.

Λάπαθο Σεπτέμβριος 10-20

Η σπορά λάπαθου συνιστάται ιδιαίτερα σε αμμώδη εδάφη σε περιοχές με μέτριο κλίμα. Το λάπαθο προτιμά τη θερμότητα. Επιπλέον, η καλλιέργεια λάπαθου στον ίδιο χώρο για περισσότερα από 4 χρόνια οδηγεί σε μείωση της ανάπτυξης της βλαστικής μάζας και μείωση των θρεπτικών ιδιοτήτων του φυτού. Επομένως, μία φορά κάθε 2-3 χρόνια πρέπει να επιλέξετε ένα νέο μέρος για την καλλιέργειά του. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι σπόροι έχουν βλαστήσει καλά και συμπληρώστε τον αριθμό τους κατά 30%, για να εξασφαλίσετε μια πλούσια συγκομιδή όταν σπαρθεί τη περίοδο του φθινοπώρου

Σπανάκι Σεπτέμβριος 20-30

Το σπανάκι αντιδρά καλά στις χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθενται οι φθινοπωρινές καλλιέργειες. Μπορεί να προσαρμοστεί εξαιρετικά στο χειμωνιάτικο κλίμα αν, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία, το φυτό έχει ήδη αναπτύξει μια ροζέτα 5-6 φύλλων. Την άνοιξη, όταν το σπανάκι έχει σχηματίσει 6-8 φύλλα, είναι πράσινο κατά τη συγκομιδή. Η καλλιέργεια του σπανακιού απαιτεί άρδευση 2-3 φορές, με ποσότητα 200-300 κυβικών μέτρων νερού ανά εκτάριο. Ο πρώτος γύρος άρδευσης γίνεται αμέσως μετά τη φύτευση και στη συνέχεια οι δύο επόμενοι ποτισμοί γίνονται κατά την ανάπτυξη των φυτών.

Μαρούλι Οκτώβριος 1-10

Οι σπόροι μαρουλιού φυτεύονται σε μικρά βάθη, μερικά εκατοστά μεταξύ τους και περίπου 30 ή 35 εκατοστά μεταξύ τους. Ορισμένες ποικιλίες μεγαλώνουν αρκετά σε πλάτος και γι’ αυτό χρειάζονται χώρο για ανάπτυξη. Αφού φυτέψετε τους σπόρους μαρουλιού, μπορείτε εύκολα να τους καλύψετε με συμπιεσμένο χώμα. Ολοκληρώνετε τη διαδικασία με έντονη ενυδάτωση των φυτών. Η άρδευση πρέπει να συνεχιστεί καθώς οι κεφαλές των μαρουλιών αρχίζουν να μεγαλώνουν. Μην το παρακάνετε, όμως, με την ποσότητα του νερού, για να μην σαπίσει το φυτό. Καρότα Νοέμβριος 1-10

Τα καρότα δεν απαιτούν υψηλή θερμοκρασία, αλλά κάτω από 1 βαθμό, το φυτό θα παγώσει. Οι σπόροι τους βλασταίνουν σε θερμοκρασίες που ξεκινούν από τους 5 βαθμούς Κελσίου. Στους 10 βαθμούς Κελσίου, βλασταίνουν σε 17 ημέρες. Η βέλτιστη θερμοκρασία για βλάστηση σε 6-7 ημέρες είναι μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει έντονη πηγή φωτός, γιατί συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των καρότων. Όσον αφορά το έδαφος, πρέπει να χαρακτηρίζεται από μέτρια γονιμότητα, να είναι καλά στραγγισμένο και χαλαρό, ελαφρύ ή μεσαίο. Το ιδανικό χώμα πρέπει να είναι αργιλώδες-αμμώδες, αμμώδες, προσχωσιγενές. Διαφορετικά, η καλλιέργεια καρότου θα μειωθεί.

Ετοιμάσατε τον κήπο σας για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες; Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με λιπάσματα, συστήματα άρδευσης ή φύλλα από φιλμ εδαφοκάλυψης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, σας προσκαλούμε να επικοινωνήσετε με έναν από τους συμβούλους μας.

Προηγούμενο άρθρο Τα πλεονεκτήματα μιας μίνι πισίνας με υδρομασάζ στο σπίτι
Επόμενο άρθρο Τα πέντε πιο συνηθισμένα λάθη στην κηπουρική