Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Συμβουλές για τακτική συντήρηση της πισίνας σας

Συμβουλές για τακτική συντήρηση της πισίνας σας

Έχετε ήδη εγκαταστήσει τη νέα σας πισίνα στην αυλή και ανυπομονείτε να απολαύσετε πλήρως τις υπόλοιπες καλοκαιρινές ημέρες, στην δροσιά της πισίνας, όμως δεν ξέρετε τους κανόνες συντήρησης της πισίνας, που απαιτεί τακτική προσοχή για να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας και των αγαπημένων σας προσώπων.


Το νερό είναι ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και αν δεν λάβουμε υπόψη τις συστάσεις για τη συντήρηση του, μπορεί να εκτεθούμε σε ασθένειες. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από αλλεργίες, έκζεμα και μύκητες έως γαστρεντερικές παθήσεις που προκαλούνται από βακτήρια όπως το E. coli. Αν δεν αντιμετωπιστούν, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για την υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν και ασθένειες που προκαλούνται από ακατάλληλη συντήρηση της πισίνας. Για παράδειγμα, πολύ χλώριο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή συντήρηση της πισίνας σας; 


Χρησιμοποιήστε το κιτ δοκιμής ph / Cl τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελέγξετε το PH και το χλωρίου στην πισίνα σας μπορείτε να δείτε τι πρέπει να κάνετε για να προσαρμόσετε αυτές τις μετρήσεις ώστε να φτάσουν στα φυσιολογικά όρια. Τι είναι όμως αυτά; Παρακάτω είναι ένας πίνακας με τις τιμές τους:

 

Εύρος PH

Ιδιότητες του νερού

8.5

Το νερό είναι βασικό και το επίπεδο pH πρέπει να μειωθεί

8.0

Βασικό νερό, ασβεστολιθικές ανθοφορίες εμφανίζονται στην περίπτωση νερού με μέση σκληρότητα

7,6 - 7,2

Το ιδανικό εύρος pH του νερού της πισίνας

6.5

Το νερό είναι όξινο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τους βλεννογόνους

6.00

Η οξύτητα του νερού προκαλεί διάβρωση τών μετάλλων (σκάλες, αρμοί)

 

Χρησιμοποιήστε πόσιμο νερό για να γεμίσετε την πισίνα. Όλες οι ουσίες που προσθέτετε στο νερό της πισίνας για να το απολυμάνετε, έρχονται σε επαφή με τα βακτήρια που βρίσκονται στο νερό και αντιδρούν με αυτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σκόπιμο να γεμίσετε τη πισίνα με πόσιμο νερό. Εάν δεν είναι πόσιμο νερό και προσθέσετε τα χημικά καθαρισμού, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα καφέ ή μαύρο νερό.

Πού και πώς να ξεκινήσετε τη συντήρηση της πισίνας; Εάν μόλις εγκαταστήσατε την πισίνα, σίγουρα δεν είστε εξοικειωμένοι με τα βήματα που πρέπει να περάσετε και τους τύπους ουσιών που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Αυτό το άρθρο είναι ένα καλό μέρος για να μάθετε.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται για τη συντήρηση της πισίνας σας; 

Σύστημα φιλτραρίσματος νερού - αυτό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία της πισίνας σας. Αποτελείται από αντλία ανακυκλοφορίας νερού και φίλτρα. Υπάρχουν 2 τύποι συστημάτων φιλτραρίσματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την πισίνα σας:

Φίλτρο κασέτας - αυτό το φίλτρο έχει μια χάρτινη κασέτα που απομακρύνει τις ακαθαρσίες της πισίνας και αντικαθίσταται περιοδικά.

Φίλτρο άμμου - κατάλληλο για μεγάλες πισίνες, βασίζεται στην αρχή ότι οι βρωμιές συγκρατούνται από το φράγμα άμμου με χαλαζία. Για πισίνες που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα, συνιστάται η χρήση κροκιδωτικού για την πήξη των βρωμιών.

Πόσο συχνά πρέπει να ανακυκλώνεται το νερό; Εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν την πισίνα καθημερινά, ο οποίος, μαζί με τον όγκο του νερού, θα επηρεάσει επίσης το μέγεθος του φίλτρου. Γενικά, η ανακύκλωση και το φιλτράρισμα του νερού 3-4 φορές την ημέρα θα πρέπει να είναι επαρκής για μια ιδιωτική πισίνα.

Το skimmer είναι το σύστημα προδιήθησης του νερού. Επιτρέπει τον καθαρισμό του νερού της πισίνας συλλέγοντας μεγάλες, επιφανειακές ακαθαρσίες.

Πώς διατηρείτε την πισίνα καθαρή; 

Εκτός από τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω, θα χρειαστεί να αγοράσετε μερικά αξεσουάρ για χειροκίνητο καθαρισμό της πισίνας σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το βάθος και η επιφάνεια με τις τηλεσκοπικές λαβές είναι πολύ χρήσιμα όταν θέλετε να συλλέξετε τα σκουπίδια από την πισίνα. Αυτό θα αποτρέψει τον σχηματισμό βακτηρίων.

Η συντήρηση της πισίνας δεν αφορά μόνο την ποιότητα του νερού. Αν και είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν και άλλες πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως το πάτωμα της πισίνας ή οι άκρες του, οι οποίες μπορούν να συσσωρεύουν βρωμιές με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα πισίνας για να καθαρίσετε το πάτωμα και μια βούρτσα για τις άκρες ή τα σκαλοπάτια της. Πρέπει να κάνετε αυτή τη λειτουργία μία φορά την εβδομάδα. Τα ιζήματα που μπορούν να εγκατασταθούν στα σκαλιά ή στο πάτωμα μπορεί να είναι γλιστερά.

Απολύμανση νερού πισίνας 

Θεραπείες με χλώριο και ενεργό οξυγόνο 

Το χλώριο είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία για την απολύμανση του νερού της πισίνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή κόκκων ή ταμπλέτες, με γρήγορη ή αργή δράση.


Σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα συνιστάται να κάνετε απολύμανση με χλώριο στο νερό της πισίνας. Μετά τη απολύμανση με χλώριο δεν συνιστάται η χρήση της πισίνας για τουλάχιστον 12 ώρες. Για αυτό το βήμα χρησιμοποιείται χλώριο με γρήγορη δράση, η κοκκώδης μορφή είναι κατάλληλη για αυτόν τον σκοπό.

Στη συνέχεια, γίνονται μακροχρόνιες θεραπείες συντήρησης με δισκία χλωρίου βραδείας δράσης, τα οποία δεν ρίχνονται απευθείας στην πισίνα αλλά τοποθετούνται εβδομαδιαίως σε ειδικούς διανομείς ή αντλίες φίλτρου.


Ως εναλλακτική λύση στο χλώριο μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ενεργό οξυγόνο (δισκία ή κόκκους), το οποίο δεν εκπέμπει δυσάρεστες οσμές και δεν ερεθίζει το δέρμα ή τα μάτια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για την επεξεργασία του νερού με ενεργό οξυγόνο θα χρειαστείτε επίσης έναν υγρό ενεργοποιητή. Είναι πιο ακριβός αυτός ο τύπος επεξεργασίας του νερού από την απολύμανση με χλώριο.

Θεραπεία κατά των φυκών 

Ειδικά το καλοκαίρι, η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη φυκιών. Το ακόμη πιο δυσάρεστο μέρος είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να αναπτύξουν αντοχή στο χλώριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται η χρήση θεραπείες αντι των φυκιών κάθε εβδομάδα.

Κροκιδωτικά 

Τα κροκιδωτικά είναι μια λύση που βοηθά στο ξέπλυμα του νερού της πισίνας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν το φιλτράρισμα δεν είναι αρκετό για να καθαριστεί το νερό. Πιθανότατα τα σωματίδια ακαθαρσίας είναι τόσο μικρά που περνούν μέσα από τα φίλτρα.

Μετά τη χρήση του κροκιδωτικού, τα σωματίδια συγκρατούνται από το φίλτρο ή εναποτίθενται στο πάτωμα της πισίνας, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να συλλεχθεί με την ηλεκτρική σκούπα πισίνας.


Όποια προϊόντα θέλετε να χρησιμοποιήσετε, σας συνιστούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες τους και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τώρα ξέρετε όλα όσα πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε σωστά την πισίνα και να απολαύσετε ένα καθαρό νερό όλο το καλοκαίρι. Σας περιμένουμε στον ιστότοπο μας για να παραγγείλετε όλα τα αξεσουάρ και τις λύσεις συντήρησης που χρειάζεστε!



Προηγούμενο άρθρο Τα πέντε πιο συνηθισμένα λάθη στην κηπουρική
Επόμενο άρθρο Ποια είναι τα κατάλληλα συστήματα άρδευσης για τον κήπο σας;