Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
φράουλες, σάπια φύλλα, φύλλα, φθινόπωρο, φύτευση

Φύτευση φράουλας το φθινόπωρο

Πώς μπορείς να μην αγαπάς τις φράουλες; Με τη μορφή που μοιάζει με καρδιά, η οποία που πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά σας, γλυκιά και σαρκώδη γεύση, αρωματική, γεμάτη βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, νόστιμη σε χυμούς, μαρμελάδες, σαλάτες και επιδόρπια και με αμέτρητα οφέλη στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, οι φράουλες είναι τα φρούτα ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θέλουν να τα έχουν στο χέρι, ανεξάρτητα από την εποχή. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να φυτευτούν σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αρκεί να λάβουμε υπόψη μερικά βασικά. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι έτσι θα έχουμε τη δική μας καλλιέργεια υγιεινών φραουλών που μπορούμε να απολαύσουμε όλο το χρόνο!

Το φθινόπωρο είναι μια από τις καλύτερες εποχές για τη φύτευση φράουλας, αλλά για να είναι επιτυχής, πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλές πτυχές, όπως η προετοιμασία του εδάφους, η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας για φύτευση, η φροντίδα, η προστασία της καλλιέργειας το χειμώνα αλλά και η πρόληψη της έκθεσης σε διάφορους κινδύνους.

Πότε φυτεύουμε φράουλες;

Η βέλτιστη περίοδος για φθινοπωρινή φύτευση είναι μεταξύ τέλους Αυγούστου και πρώτου μισού Οκτωβρίου. Εάν η φύτευση γίνει έως τις 10-15 Οκτωβρίου, υπάρχει αρκετός χρόνος για να ριζώσουν τα φυτά και να ξεχειμωνιάσουν σωστά. Εάν το φθινόπωρο είναι μακρύ και ζεστό και δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρου παγετού, η φύτευση μπορεί να γίνει λίγο αργότερα. Ωστόσο, ορισμένοι καλλιεργητές επιλέγουν να φυτέψουν στα τέλη του φθινοπώρου, υποβάλλοντας την καλλιέργεια σε ακραίες κλιματικά συνθήκες και παγετούς. Οι φράουλες που φυτεύονται το φθινόπωρο ξεκινούν πολύ πιο εύκολα στη βλάστηση, επωφελούνται από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα, καθώς και οι αγροτικές εργασίες είναι λιγότερες το φθινόπωρο, έτσι οι φράουλες μπορούν να τραβήξουν την προσοχή μας!

Τι ποικιλίες φράουλας φυτεύουμε το φθινόπωρο;

Η φύτευση φράουλας το φθινόπωρο εγγυάται μια πιο πλούσια συγκομιδή, με πιο υγιή και δυναμικά φυτά. Για αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκα φυτά, που προέρχονται απευθείας από το φυτώριο και όχι από υλικό που διατηρείται κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, το άμυλο στο φυτό παραμένει άθικτο και η ποιότητα του φυτού θα είναι ανώτερη. Τα ψυχρά φυτά, στα οποία γίνεται η συγκομιδή νωρίς την άνοιξη και διατηρούνται για 8-10 μήνες σε ψυχρούς χώρους, είναι πιο κατάλληλα για φύτευση την άνοιξη, ειδικά επειδή η παραγωγή πραγματοποιείται 6-8 εβδομάδες μετά τη φύτευση, κάτι που θα σήμαινε στα μέσα του χειμώνα.

Πώς προετοιμάζουμε το χώμα για φύτευση;

Οι φράουλες προτιμούν ελαφριά, αεριζόμενα εδάφη, χωρίς περίσσεια υγρασία και πλούσια σε χούμο. Το έδαφος γονιμοποιείται με κομπόστ ή καλά αποσυντεθειμένη κοπριά. Στην ιδανική περίπτωση, το έδαφος πρέπει να βρίσκεται κοντά σε μια πηγή νερού, έτσι ώστε να μπορεί να αρδευθεί. Η πολτοποίηση του εδάφους με φύλλο που αντιστοιχεί στην καλλιέργεια είναι μια άλλη θεμελιώδης αρχή για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

φράουλες, σάπια φύλλα, φύλλα, φθινόπωρο, φύτευση

Τα ζιζάνια έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην καλλιέργεια και οι αγρότες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για την εξάλειψή τους, από το ξερίζωμα και ακόμη και το κάψιμο, έως την πολτοποίηση, μια σχετικά νέα τεχνολογία στην Ελλάδα, αλλά με εγγυημένα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο στη χρήση και ανθεκτικό στο χρόνο. Το φύλλο εδαφοκάλυψης εφαρμόζεται πριν από τη φύτευση, κατά προτίμηση με σύστημα άρδευσης, επειδή οι φράουλες χρειάζονται πολύ νερό. Στην ιστοσελίδα μας, μπορείτε να βρείτε τον τέλειο συνδυασμό για τη φράουλα σας.

Πώς γίνεται η φύτευση;

Οι στολώνες φράουλας φυτεύονται σε απλές σειρές, μεταξύ τους 20-25 εκατοστά. Εάν φυτευτούν πολλές σειρές, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι 35 cm. Οι ρίζες των φραουλών είναι ευαίσθητες, επομένως απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή κατά τη φύτευση τους, σε τρύπες βάθους 10-15 εκατοστών, γύρω από τις οποίες το χώμα στη συνέχεια συλλέγεται και συμπιέζεται προσεκτικά. Εάν η φύτευση γίνει πολύ βαθιά ή πολύ ψηλά από το έδαφος, τα φυτά ριζώνουν σκληρά και στη συνέχεια στεγνώνουν. Εάν το χώμα δεν εγκατασταθεί σωστά γύρω από το φυτό, τα φυτά δεν θα αναπτυχθούν αρμονικά ή θα εμφανιστεί μούχλα στη ρίζα. Στην ιδανική περίπτωση, δύο ημέρες πριν από τη φύτευση, το έδαφος πρέπει να ποτίζεται. Σε περίπτωση φύτευσης μετά από έντονη βροχή, η επιφάνεια του εδάφους πρέπει να είναι στεγνή.

Πώς φροντίζουμε την καλλιέργεια για το χειμώνα;

Εάν η φύτευση γίνεται σωστά, η φροντίδα εξαιτίας του κρύου δεν θα απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από μέρους σας. Το φύλλο εδαφοκάλυψης ασχολείται με ζιζάνια και άλλους φυσικούς εχθρούς και το χιόνι θα μετατραπεί σε μια φυσική κουβέρτα που θα κρατήσει την καλλιέργεια προστατευμένη το χειμώνα και θα παρέχει νερό την άνοιξη. Εάν ο χειμώνας είναι εξαιρετικά παγωμένος, μια βιώσιμη εναλλακτική λύση είναι η προστασία της καλλιέργειας με ένα στρώμα τύρφης, το οποίο θα απορροφήσει νερό από το έδαφος και θα αποτρέψει τη σήψη των ριζών. Οι φράουλες, από τη φύση τους, είναι ανθεκτικά και αυτάρκη φυτά, οπότε μόλις τις εγκαταστήσετε στο σωστό περιβάλλον και τους δώσετε τα απαραίτητα για φύτευση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε τους πρώτους καρπούς που θα μαζευτούν και να τις απολαύσετε στον κήπο σας.

Πότε τρώμε φράουλες;

Οι φθινοπωρινές καλλιέργειες επωφελούνται από τις βροχοπτώσεις που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την άνοιξη ξεκινούν τη διαδικασία βλάστησης γρήγορα, με το ζέσταμα του καιρού. Έτσι, εάν η φύτευση έχει γίνει σωστά και οι καιρικές συνθήκες λειτουργούν μαζί, εάν τα φυτά ήταν ζωηρά και το λίπασμα καλό, έχετε όλες τις πιθανότητες να απολαύσετε τις πρώτες φράουλες από τη σοδειά σας στο τέλος της άνοιξης!

φράουλες, σάπια φύλλα, φύλλα, φθινόπωρο, φύτευση

Εάν την άνοιξη παρατηρήσουμε ότι τα φυτά δεν αναπτύχθηκαν καλά, η συγκομιδή θυσιάζεται, δηλαδή τα λουλούδια πρέπει να σπάσουν για να αποτραπεί η παραγωγή και να τονωθεί η σωστή ανάπτυξη των ριζών. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε μέγιστη απόδοση μόνο ένα χρόνο μετά τη φύτευση.

Οι φράουλες έχουν πολύ καλή οικολογική πλαστικότητα και μπορούν να φυτευτούν σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή, καθώς και σχεδόν σε κάθε εποχή. Η φροντίδα τους δεν είναι δύσκολη και δαπανηρή, οπότε έχετε κάθε ευκαιρία να απολαύσετε τη δική σας καλλιέργεια. Εάν χρειάζεστε καθοδήγηση ή απαντήσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις που έχετε αντιμετωπίσει, μην ξεχνάτε ότι η ομάδα του Έχεις Τη Λύση; είναι στη διάθεσή σας με αγάπη και χαρά για τις εμπειρίες σας στον κήπο να είναι οι πιο επιτυχημένες!

Προηγούμενο άρθρο Επιλέξτε το σωστό τζάκι για το σπίτι σας!
Επόμενο άρθρο Τα πλεονεκτήματα μιας μίνι πισίνας με υδρομασάζ στο σπίτι