Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Χρειάζεσαι βοήθεια? Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σας βοηθήσουν ΔΩΡΕΑΝ με πληροφορίες! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 698 702 8537
Συστήματα άρδευσης για καλλωπιστικά φυτά

Ποια είναι τα κατάλληλα συστήματα άρδευσης για τον κήπο σας;

Τίποτα δεν συγκρίνεται με το χρόνο που αφιερώνετε στον κήπο ανάμεσα στα λουλούδια που έχετε φυτέψει τόσο προσεκτικά. Όσο πιο πλούσια περιοχή πρασίνου υπάρχει, τόσο περισσότερο πρέπει να λαμβάνετε υπόψη την καθημερινή της φροντίδα.

Ένας όμορφος κήπος απαιτεί πολλή προσοχή και τακτικές ή ακόμη και καθημερινές δραστηριότητες για να διατηρήσει την ομορφιά και τη φρεσκάδα του.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε όλο και πιο ξηρά καλοκαίρια στην Ελλάδα. Έτσι, η άρδευση του κήπου σας είναι μια σημαντική δραστηριότητα, την οποία δεν πρέπει να παραλείψετε, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε για το σκοπό αυτό.

Συστήματα άρδευσης για καλλωπιστικά φυτά 

Εάν ο κήπος σας είναι γεμάτος καλλωπιστικά φυτά που έχετε φυτέψει και φροντίσει με μεγάλη προσοχή, φυσικά, θέλετε να διατηρήσουν το χρώμα και την ομορφιά τους όλη τη σεζόν. Στην περίπτωσή τους, πιθανώς η πιο αποτελεσματική μέθοδος άρδευσης είναι με στάγδην. Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει εγκατάσταση εύκαμπτων σωλήνων έτσι ώστε να φτάσουν στη ρίζα του φυτού.

Το κύριο πλεονέκτημα των συστημάτων άρδευσης στάγδην είναι ότι θα χρησιμοποιούν μόνο την απαιτούμενη ποσότητα νερού, παράγοντας χαμηλότερο κόστος συντήρησης για μεγάλες περιόδους: δεν θα έχετε υψηλό κόστος για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Συστήματα άρδευσης για καλλωπιστικά φυτά

Ωστόσο, τα συστήματα στάγδην άρδευσης έχουν και άλλα πλεονεκτήματα που θα θέλετε να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να αγοράσετε οποιοδήποτε είδος συστήματος για τον κήπο σας: 

Εάν έχετε έναν μεγάλο κήπο σε επιφάνεια, αυτός ο τρόπος είναι τέλειος. Θα σας επιτρέψει να ποτίσετε μια μεγάλη περιοχή, με χαμηλότερη κατανάλωση νερού σε σύγκριση με άλλους τύπους συστημάτων άρδευσης (ψεκαστήρας)

Μπορείτε να ελέγξετε και να βοηθήσετε την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται

Λειτουργεί σε χαμηλή πίεση (μεταξύ 0,5 και 2 bar)

Επιτρέπει την ομοιόμορφη άρδευση των φυτών σε γλάστρες, είτε είναι από μόνα τους, σε εσωτερικούς χώρους ή στον κήπο.Δεδομένου ότι το νερό φτάνει απευθείας στο έδαφος και τα φυτά δεν υγραίνονται, μειώνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσουν ή να προσβληθούν από παράσιτα 

Στον ιστότοπό μας, θα βρείτε συστήματα άρδευσης στάγδην κατάλληλα για εσάς και μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε περιοχή από 10 m2 και έως 500 m2 ή ακόμα και σε μερικά εκτάρια. 

Αυτό το σύστημα είναι επίσης κατάλληλο για τον κήπο λαχανικών σας ή ακόμα και τα οπωροφόρα δέντρα.

Συστήματα άρδευσης για χώρους πρασίνου και γκαζόν 

Στην περίπτωση του γκαζόν, χρειάζεται άφθονη άρδευση, μερικές φορές ακόμη και αρκετές φορές την ημέρα, εάν έχει σπαρθεί πρόσφατα.

Έχουμε γράψει σε ένα ξεχωριστό άρθρο ιστολογίου σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζετε για την προετοιμασία του γκαζόν την άνοιξη, οπότε σίγουρα θα έχετε και έναν αξιοζήλευτο κήπο.

Εάν σκέφτεστε να επιλέξετε την άρδευση του γκαζόν με χειροκίνητο σωλήνα, θα πρέπει να οπλιστείτε με πολλή υπομονή.

Η ποσότητα νερού που απαιτείται για το γκαζόν κυμαίνεται μεταξύ 12 και 25 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με τον τύπο του εδάφους.

 Και επιπλέον, θα πρέπει να βρείτε μια λύση για τις στιγμές που θα μείνετε με την οικογένειά σας σε διακοπές και θα πρέπει να έχετε κάποιον άλλο να το χειριστεί χειροκίνητα. Αυτό, φυσικά, για να μην επιστρέψετε στο σπίτι και να παρατηρήσετε με απογοήτευση ότι όλο το γκαζόν στην αυλή σας έχει στεγνώσει και ξηραθεί. 

Η πιο κατάλληλη μέθοδος για άρδευση γκαζόν είναι η άρδευση με ψεκαστήρα. Εδώ είναι τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου άρδευσης:

Μειωμένο κόστος

Μπορεί εύκολα να καλύψει μια μεγάλη επιφάνεια

Είναι ένα πιο οικονομικό σύστημα από την άποψη της κατανάλωσης νερού σε σύγκριση με το λάστιχο του κήπουΔυνατότητα πλήρους αυτοματοποίησης αυτού του αρδευτικού συστήματος

Διαθέσιμοι τύποι ψεκαστήρων:

Ψεκαστήρες ψεκασμού - Διασκορπίζουν νερό σε μια προκαθορισμένη κατεύθυνση. Θα μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Συνήθως αποτελούνται από ένα σώμα ψεκαστήρα και ένα ακροφύσιο που ρυθμίζει την ακτίνα ποτίσματος. Ελέγξτε πριν αγοράσετε ένα τέτοιο σύστημα ποια είναι η ακτίνα ποτίσματος για να δείτε αν ταιριάζει στο μέγεθος του κήπου σας.

Ψεκαστήρες περιστροφικού τύπου (τύπος ρότορα ή στρόβιλος) - Έχει πίδακα νερού που περιστρέφεται σε προκαθορισμένη γωνία. Είναι πολύ χρήσιμο για την άρδευση μεγάλων εκτάσεων γκαζόν.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του συστήματος άρδευσης που επιλέγετε για τον κήπο σας, θα σας εξοικονομήσει πολλή ταλαιπωρία όταν θέλετε να πάτε για διακοπές.

Και τα συστήματα άρδευσης στάγδην και ψεκαστήρα μπορούν να εγκατασταθούν πάνω από το έδαφος ή κάτω από το έδαφος. Αυτή η επιλογή θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης.

Τα υπόγεια συστήματα άρδευσης απαιτούν πιο ακριβή εργασία στην πρώτη φάση για εγκατάσταση, μακροπρόθεσμα, είναι πολύ πιο ανθεκτικά και δεν απαιτούν αποσυναρμολόγηση κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου, προστατεύοντας από τον παγετό.

Τα συστήματα άρδευσης πάνω από το έδαφος απαιτούν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης, αλλά και μεγαλύτερη προσπάθεια χειρισμού όταν πρόκειται για άρδευση κήπου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο σωλήνας βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους και θα έχετε ευελιξία στην τοποθέτησή του. Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος, ωστόσο, είναι ότι θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί την κρύα εποχή και να επανεγκατασταθεί την άνοιξη.

Δεν έχετε αποφασίσει ποιο σύστημα άρδευσης είναι καλύτερο για τον κήπο σας; Ελάτε σε επαφή με τους ειδικούς του " Έχεις τη λύση;"  και θα αποφασίσουμε μαζί ποια είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Προηγούμενο άρθρο Συμβουλές για τακτική συντήρηση της πισίνας σας
Επόμενο άρθρο Πισίνες πάνω από το έδαφος, υπέργειες - προνόμια και αξεσουάρ συντήρησης